Μοσχάρι και Υγεία

Πολλοί άνθρωποι, επιλέγουν ως βασική τους τροφή  το κρέας. Το τελευταίο καιρό, ακούγονται πολλά για την κατανάλωση ή όχι του κόκκινου κρέατος. Σε αυτό το άρθρο, θα απενοχοποιήσουμε το κόκκινο κρέας και  θα σας μιλήσουμε για τα οφέλη που έχει στον οργανισμό μας.

Το κόκκινο κρέας περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά τα οποία ωφελούν την υγεία μας. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Β12, σίδηρο και ψευδάργυρο. Η μεγάλη ποσότητα κρέατος, μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις στον οργανισμό μας όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας σε σωστές ποσότητες.

Οι κατηγορίες του κόκκινου κρέατος χωρίζονται σε χοιρινό, αιγοπρόβατα και μοσχάρι/βοδινό. Το χοιρινό και το αρνί περιέχουν λιγότερα ιχνοστοιχεία, μέταλλα και περισσότερο λίπος ενώ, το μοσχαρίσιο και το βοδινό είναι πιο πλούσια στο κομμάτι των ιχνοστοιχείων και περιέχουν την επαρκή ποσότητα λίπους που χρειαζόμαστε στον οργανισμό μας.

Οι πρωτεΐνες του κόκκινου κρέατος είναι αυτές που ονομάζουμε “πλήρης” και περιέχουν όλα εκείνα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνθέσει τις δικές του πρωτείνες και τις συναντάμε στους μύες, στα οστά και στα όργανα.

Η βιταμίνη Β12 βοηθά στη σωστή και υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Το κόκκινο κρέας είναι εκείνο το οποίο περιέχει σε μεγάλο βαθμό τη Β12 και η οποιαδήποτε έλλειψη πρόσληψης αυτής της βιταμίνης, δημιουργεί αδυναμία στον ανθρώπινο οργανισμό, απώλεια μνήμης και έλλειψη συγκέντρωσης.

Ο σίδηρος είναι άλλο ένα σημαντικό συστατικό για τον οργανισμό μας και βοηθάει στη παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χαμηλή πρόσληψη του σιδήρου, μπορεί να δημιουργήσει αναιμία στο άτομο, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αδυναμία και κόπωση. Είναι αποδεδειγμένο οτι ο σίδηρος ζωικής προέλευσης, απορροφάται πιο γρήγορα από τον φυτικό.

Ακόμη, το κόκκινο κρέας περιέχει ψευδάργυρο το οποίο ευθύνεται για την  διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την ανάπτυξή του. Επίσης, αποτρέπει την εισχώρηση ιών και βακτηρίων στο σώμα μας τα οποία συντελούν στο να μας αρρωστήσουν.

Τα πλεονεκτήματα του κόκκινου κρέατος είναι πολλά και ωφέλιμα για την υγεία  μας. Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες τα οποία συντελούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Το κόκκινο κρέας, στην σωστή ποσότητα, πληροί τις προϋποθέσεις ως ένα σημαντικό συστατικό της διατροφικής μας για την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού μας.